Ce este un martir? Un suflet care a cunoscut atât de profund Învierea lui Cristos încât e gata să o mărturisească prin jertfa propriei vieți. Aceasta au trăit-o cei șapte episcopi greco-catolici martiri. Vasile Aftenie și Tit Liviu Chinezu au trăit la București. Moștenirea lor de credință este cea mai valoroasă comoară a Episcopiei Greco-Catolice „Sfântul Vasile cel Mare” de București.
„Printre voi au fost atâția martiri, chiar în timpurile recente, precum cei șapte episcopi greco-catolici pe care voi avea bucuria de a-i proclama Fericiți. Motivul pentru care au suferit, până la jertfirea vieții, este o moștenire mult prea prețioasă ca să fie uitată.”
Papa Francisc
În anii în care s-a declanșat prigoana împotriva Bisericii Greco-Catolice din România, Papa Pius al XII-lea a rostit cuvintele memorabile: „Isus a avut doisprezece apostoli și unul dintre ei a trădat. Biserica Greco-Catolică din România a avut doisprezece episcopi și nu a trădat niciunul”. După arestarea celor șase episcopi, alți șase au fost consacrați în secret.
În 1952, același papă a adresat Bisericii persecutate din România o scrisoare apostolică, Veritatem facientes, în care încurajează credincioșii și clerul să rămână statornici în credință: „Continuați deci, așa cum faceți și acum, să răbdați cu neclintită tărie sufletească persecuțiile, suferințele, temerile; continuați mai degrabă să suportați exilul, închisoarea și pierderea tuturor bunurilor voastre, decât să vă trădați credința și să rupeți sau să slăbiți legătura foarte strânsă care vă unește cu scaunul principelui apostolilor.”
La șaptezeci de ani de la declanșarea prigoanei și, implicit, de la începutul Căii Crucii pentru episcopii greco-catolici, Biserica le recunoaște martiriul ridicând șapte dintre ei la cinstea altarelor și numindu-i Fericiți.