De ce este Papa Francisc atât de iubit de tineri? Este o atracție reciprocă: Sfântul Părinte îi numește „viitorul și speranța lumii”. Ba mai mult, Papa Francisc îi cheamă pe tineri la o revoluție și nu una oarecare, ci o „revoluție a duioșiei”, pentru ca, alături de vârstnici – două categorii „aruncate” de societatea actuală – să ajute împreună la transformarea acestei lumi. Iar această revoluție poate avea loc doar pornind de la Cristos, izvorul și culmea vieții creștine.
De aceea, Papa Francisc îi îndeamnă adesea pe oameni, și cu atât mai mult și pe tineri, să-l pună pe Cristos în centrul vieții personale. Pe Cristos care este prezent în Euharistie, pe Cristos prezent în spovadă – sacramentul iertării și al vindecării, pe Cristos prezent în umanitatea atâtor tineri care „te îmbogățesc cu prietenia lor, te vor încuraja prin mărturia lor de credință, te vor învăța limbajul iubirii, al bunătății, al slujirii”.
În continuare vă vom prezenta 10 cuvinte ale Papei Francisc adresate tinerilor de pretutindeni. Te pot ajuta și pe tine dacă le citești!
1. O pereche de teniși
Isus e Domnul riscului, e Domnul acelui „Tot mai departe!”. Isus nu e Domnul confortului, al siguranței și al comodității. Ca să îl urmezi pe Isus, îți trebuie o doză de curaj, trebuie să te decizi să schimbi canapeaua cu o pereche de teniși care să te ajute să mergi pe drumuri niciodată visate și nici măcar gândite, pe drumuri care pot deschide noi orizonturi, care să te molipsească de bucurie.
2. Bucuria adevărată
O persoană tânără stă pe două picioare, ca adulții, dar spre deosebire de adulți, ale căror picioare sunt paralele, aceasta are întotdeauna un picior înainte, gata să plece, să o ia înainte, întotdeauna alergând mai departe. A vorbi despre tineri înseamnă a vorbi despre făgăduință și a vorbi despre bucurie.
Bucuria adevărată „se naște din iubirea lui Dumnezeu, bucurie care o lasă în inima ta fiecare gest, fiecare atitudine de milostivire”.
3. De ce este Dumnezeu „tânăr”?
Atributele cele mai distinctive ale tinerilor sunt și ale lui Dumnezeu. El este tânăr pentru că „face toate lucrurile noi” și iubește inovația;pentru că El uimește și iubește uimirea;pentru că El visează și vrea ca noi să visăm;pentru că El este puternic și entuziast;pentru că El stabilește relații și ne cere să facem același lucru: El este social.
4. Sindromul „Peter Pan”
În cultura modernă trăim cu impresia că procesul de creștere, îmbătrânire,maturizareînseamnă ceva rău. Este sinonim cu o viață epuizată, nemulțumită. Astăzi, pare că totul se ascunde în spatele machiajului și a măștilor. Ca și cum însăși existența ar fi lipsită de rost. Recent am vorbit despre cât de trist este pentru cineva să vrea să aibă un face-lift la inimă! Cât de trist, când cineva vrea să șteargă ridurile atâtor întâlniri, atâtor bucurii și necazuri!Prea adesea există adulți care fac pe tinerii, care simt nevoia de a se comporta ca niște adolescenți, neputând vedea că este o înșelătorie. Este un truc al Diavolului.
5. Fugi de o viață superficială
Libertatea nu înseamnă că pot face mereu ce-mi place: asta ne închide, ne face distanți, ne împiedică să fim prieteni deschiși și sinceri; nu-i adevărat că dacă eu mă simt bine, totul e bine. Libertatea, în schimb, e darul de a putea alege binele. E liber cel care caută ce-i place lui Dumnezeu, chiar dacă e obositor. Numai cu alegeri curajoase și puternice se realizează visele mărețe, cele pentru care merită să-ți trăiești viața. Nu vă mulțumiți cu o viață superficială, stând comod pe canapea, nu vă încredeți în cei care vă distrag de la adevărata bogăție (care sunteți voi) spunându-vă că viața e frumoasă numai dacă ai multe lucruri.
- Icoana Zilei Mondiale a Tineretului
- „Să schimbi canapeaua cu o pereche de teniși”
6. Iluzia de a fi protagoniști
Cred că tinerii, atât bărbați cât și femei, recurg din ce în ce mai mult la chirurgia plastică, mai ales pentru a se conforma standardelor societății, sperând astfel să nu fie respinși; cel puțin ei încearcă să prelungească iluzia de a fi protagoniști. Din păcate, până când nu vom depăși această cultură a rebuturilor, cei mai fragili vor continua să se amăgească, crezând pot găsi o soluție în efemer.Trebuie să înțelegem cu toții că o societate construită pe efemer și pe respingere generează numai plăcere iluzorie, însă nicio bucurie adâncă și durabilă.
7. Ce-ți umple viața?
Toți avem adesea ispita de a ne pune în centru, de a crede că suntem axa universului, de a crede că numai noi ne construim viața, de a crede că fericirea vine din ce posedăm, din bani, din putere. Averea, banii, puterea pot să dea un moment de beție, iluzia că suntem fericiți, dar, în cele din urmă, aceste lucruri ne posedă ele pe noi și ne îndeamnă să avem tot mai mult, să nu fim niciodată sătui. Și sfârșim prin a fi „umpluți”, însă nu hrăniți, și e foarte trist să vezi un tineret „umplut”, dar slab. Tineretul trebuie să fie puternic, să se hrănească din credința lui, și să nu se umple cu alte lucruri!
8. „Terorismul bârfei”
Se poate vorbi despre un „terorism al bârfei”, pentru că răspândireazvonurilorseamănă cu acțiunea unui terorist: aruncând bomba prin vorbele sale, îi distruge pe alții, după care pleacă, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
9. Despre frica de a nu fi iubit
„Când eram tânăr, muream de frica de a nu fi iubit”. Întrebat cum a depășit această teamă, Papa a spus că a căutat să fie autentic,pentru că „dacă oamenii vă respectă pentru ceea ce sunteți cu adevărat, atunci veți vedea că vă veți simți iubiți”.
10. Nu suntem singuri!
Simțiți prezența Domnului în viața voastră! El e aproape de fiecare dintre voi și vă însoțește, ca un prieten care știe să vă ajute și să vă înțeleagă, care vă încurajează în momente dificile și niciodată nu vă părăsește. Când vă rugați, când vorbiți cu El, când citiți Biblia, veți descoperi că El e foarte aproape de voi. Învățați să citiți semnele lui Dumnezeu în viața voastră
Citatele sunt preluate din cartea God is Young, Penguin Random House 2018 și din 10 cuvinte pe care Papa Francisc le spune tinerilor, ARCB 2018