Papa Francisc este cunoscut pentru grija sa față de familii. Sfaturile sale, provenite din îndelungata sa experiență de preot, episcop și Păstor suprem al Bisericii, sunt formulate într-un limbaj simplu și accesibil și țin cont de realitățile familiei în societatea modernă.
1. Țineți minte trei cuvinte!
Ca să avem o familie sănătoasă, Papa Francisc ne îndeamnă să folosim cât mai des aceste trei cuvinte esențiale:te rog, mulțumesc, îmi pare rău. Întâi de toate, spunem „te rog” ca să nu facem uz de forță în viața de familie: „Pot să te rog acest lucru? Ai fi fericit dacă aș face asta?” Cererea exprimă un limbaj care caută acordul, încuviințarea. Apoi, este vital să mulțumim: „mulțumesc pentru dragostea primită!” Fiți sinceri: de câte ori spuneți „mulțumesc” soțiilor și soților voștri? Câte zile trec fără să rostiți acest cuvânt? Și nici cel de-al treilea cuvânt: „îmi pare rău” nu poate lipsi din dialogurile noastre de toate zilele. Într-adevăr, cu toții facem greșeli și, de multe ori se rostesc jigniri în în familie, folosindu-se vorbe grele. Și tocmai de aceea, Papa Francisc reia îndemnul Sfântului Paul, preluat de rugăciunea de seară a Bisericii Catolice: „Să nu apună soarele peste mânia voastră!”. Pacea trebuie câștigată și reconstruită zilnic în familie!
2. Marile gesturi mici
Conștient de nenumăratele greutăți și necazuri care se abat asupra fiecărei căsnicii, Sfântul Părinte cere familiilor să acorde fiecărei probleme importanța cuvenită, fără să o ignore, dar nelăsându-le să facă din țânțar armăsar: „Pentru a face pace nu este trebuie să chemăm Națiunile Unite să vină în casă și să facă pace. Un mic gest de reconciliere, un cuvânt de mângâiere și o binecuvântare pot fi providențiale la momentul potrivit – și apoi mergeți mai departe!
3. Visați în familie!
Papa Francisc pune mult preț pe visele comune ale familiei: care părinți nu visează la copilul lor încă înainte de naștere, și cu atât mai mult după aceea? Practic, nu poți avea o familie fără vise. Odată ce o familie își pierde capacitatea de a visa, copiii nu cresc, dragostea nu crește, viața abia mai pâlpâie și moare. De aici întrebarea Papei Francisc poate deveni întrebarea noastră cea de toate serile, când facem examinarea conștiinței: „Astăzi am visat viitorul copiilor mei? Astăzi am visat iubirea soțului meu, iubirea soției mele? Am visat despre părinții și bunicii mei care au mers înaintea mea? A visa este foarte important, mai ales a visa în familii. Nu pierdeți această capacitate de a visa! Câte dificultăți în viața de căsătorie sunt rezolvate atunci când lăsăm loc pentru visare! Și la fel de important este să recuperăm dragostea prin ceea ce facem în fiecare zi. Nu încetați nicicând să trăiți ca proaspăt căsătoriți!”.
- Making-of Imn | Catedrala Sfântul Iosif
4. Faceți-vă timp pentru joacă!
Cu cât este mai serioasă viața, cu atât este mai important să ne găsim timp în familie, inclusiv pentru joacă! Iată de ce Pontiful argentinian, ori de câte ori întâlnește o tânără mamă sau tată și se interesează de copiii lor, imediat le adresează întrebarea crucială: „Spune-mi: te joci cu copiii tăi?” Cei mai mulți răspund: „Ce spuneți, Părinte?” – „Da, da, te joci cu ei? Petreceți timp cu copiii voștri!” Întrebare cu atât mai stringentă, cu cât ritmul cotidian al societății moderne ne face să pierdem această capacitate, această înțelepciune de a ne juca cu copiii noștri. De aceea, Sfântul Părinte lansează un adevărat imperativ categoric în această privință: „Vă rog, petreceți timp cu copiii voștri!”
5. Rugați-vă împreună!
De cele mai multe ori, familia este locul unde învățăm pentru întâia oară cum să ne rugăm. Atunci nu ne poate surprinde felul în care papa Francisc leagă unitatea familiei de practicarea rugăciunii în comun: „Nu uitați: familia care se roagă împreună rămâne împreună! Asta e important. În familie învățăm să iubim, să iertăm, să fim generoși și deschiși, nu închiși și egoiști. Învățăm să depășim propriile noastre nevoi, să ne întâlnim cu alții și să ne împărtășim viața. De aceea este atât de important să vă rugați ca o familie! De aceea familiile sunt atât de importante în planul lui Dumnezeu pentru Biserică!”.
- Festivalul Bucuriei | Mănăstirea Sfânta Agnes
6. Acceptați-vă imperfecțiunile!
Mai mult decât oriunde altundeva, familia este locul în care trăim zilnic propriile limite și pe cele ale altora. Nu există familia perfectă. Nu ar trebui să ne temem de imperfecțiuni, slăbiciuni sau chiar conflicte, ci să învățăm cum să ne ocupăm în mod constructiv de ele. Familia devine astfel o școală de iertare, unde continuăm să ne iubim unii pe alții în ciuda limitelor și păcatelor noastre. Iertarea este ea însăși un proces de comunicare. Atunci când părerea de rău este exprimată și acceptată, devine posibilă restabilirea comunicării întrerupte. De aici și convingerea Papei Francisc că dialogul social își găsește sursa tot în familie: „Un copil care a învățat în familie să-i asculte pe alții, să vorbească respectuos și să-și exprime punctul de vedere fără a le nega acest lucru altora va fi o forță de dialog și reconciliere în societate”.
7. Fiți răbdători!
În înțelegerea actualului Papă, răbdarea este indispensabilă, atât pentru durabilitatea unei familii, cât și pentru sfințirea membrilor ei: „Sunteți căsătoriți? Fiți sfinți, iubindu-vă și îngrijindu-vă soțul sau soția, așa cum a făcut Cristos pentru Biserică. Sunteți părinți sau bunici? Fiți sfinți, învățându-i cu pasiune pe copii sau pe nepoți să-l cunoască și să-l urmeze pe Isus. Este nevoie de atâta răbdare pentru a fi un părinte bun, un bun bunic, o mamă bună, o bunică bună; este nevoie de atâta răbdare, iar cu această răbdare vine sfințenia: prin exercitarea răbdării.”
8. Luați aminte la bunicii voștri!
Bunicii, care au primit binecuvântarea pentru a-i vedea pe copiii copiilor lor (Psalmul 128, 6), au o mare responsabilitate: să-și transmită experiența de viață, precum și istoria familială, istoria unei comunități, a unui popor; să împărtășească înțelepciunea cu simplitate și credința însăși – cea mai prețioasă moștenire! Fericită este familia care are bunicii aproape! Un bunic este de două ori tată și o bunică este de două ori mamă.
9. Dați un răspuns despre speranța care este în voi!
„Vestea bună” a familiei este pentru Papa Francisc o parte foarte importantă a evanghelizării, pe care creștinii o pot comunica tuturor, chiar într-o lume secularizată, prin mărturia vieții lor. Într-adevăr, familiile creștine sunt cunoscute prin fidelitatea lor, răbdarea lor, deschiderea lor spre viață și respectul față de cei în vârstă. . . secretul este prezența lui Isus în familie. Să propunem, prin urmare, tuturor oamenilor, cu respect și curaj, frumusețea căsătoriei și a familiei iluminate de Evanghelie! Și pentru a face acest lucru, să abordăm cu grijă și afecțiune acele familii care se luptă, forțate să-și părăsească patria, destrămate, fără adăpost sau în șomaj sau care suferă din orice motiv; să le fim aproape cuplurilor căsătorite în criză sau separate. Să le fim aproape tuturor, prin proclamarea acestei Evanghelii a familiei, a frumuseții familiei.
10. Familia, făclie pentru soarta unei națiuni
Departe de a face din familie un pretext politic, papa Francisc arată cum destinul unei societăți este legat, pe cât de evident, pe atât de dramatic, de acela al familiei. Viitorul trece prin familie: „Ocrotiți-vă așadar familiile! Vedeți în ele cea mai mare comoară a țării voastre și le hrăniți întotdeauna prin rugăciune și prin harul Sfintelor Taine. Fiți sanctuare vii ale respectului pentru viață, proclamând sacralitatea fiecărei vieți omenești, de la concepție până la moartea naturală. Ce dar ar fi pentru societate, dacă fiecare familie creștină și-ar trăi pe deplin propria ei chemare! Ridicați-vă, așadar, cu Isus și Maria și porniți pe calea hărăzită de Domnul pentru fiecare dintre voi!”
Concluzie:
„Avem nevoie de simplitate ca să ne rugăm ca o familie: simplitatea este necesară! Rugăciunea Tatăl nostruîmpreună, în jurul mesei, nu este ceva extraordinar: este ușor. La fel și Rozariul rugat în familie este foarte frumos și un izvor de mare putere! Și, de asemenea, rugăciunea unii pentru alții! Soțul pentru soția sa, soția pentru soțul ei, împreună pentru copiii lor, copiii pentru bunicii lor … pentru fiecare dintre ei. Asta înseamnă a se ruga în familie și este ceea ce face familia puternică: rugăciunea!”
- Making-of Imn | Catedrala Sfântul Iosif
- adaptare de texte despre familie din cartea: The Blessing of Family: Inspiring Words from Pope Francis