Marți, 7 mai 2019, la Biblioteca Centrală Universitară din București a avut loc vernisajul expoziției „Povestea a doi martiri din București”, organizată de Episcopia Greco-Catolică „Sfântul Vasile cel Mare” de București, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române.
Expoziția poate fi vizitată între 7 și 23 mai 2019, de luni până vineri, între orele 10.00-18.00.
Adresa: Biblioteca Centrală Universitară, str. Boteanu nr. 1
La deschidere au luat cuvântul: PS Mihai Frățilă, episcop greco-catolic de București; prof. dr. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române; prof. dr. Francisca Băltăceanu, membră în colectivul redacțional al Cauzei celor șapte episcopi greco-catolici, dl Emanuel Cosmovici, cercetător, membru al Postulaturii Cauzei.
Au fost prezenți: ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop romano-catolic de București, PS Cornel Damian, episcop auxiliar al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, Monseniorul Fernando Reys, secretarul Nunțiaturii Apostolice din România, dl. Sorinel Frunză, director general în Secretariatul de Stat pentru Culte.
Evenimentul este organizat în perspectiva beatificării celor șapte episcopi greco-catolici martiri la Blaj, pe 2 iunie 2019, de către Papa Francisc. Contextul istoric propune vizitatorului o reflecție asupra evenimentelor care au dus la drama lichidării Bisericii Greco-Catolice din România și arestarea, întemnițarea și moartea tuturor celor șapte episcopi greco-catolici.
Expoziția evocă însă, cu precădere, pe cei doi episcopi ale căror vieți s-au împletit cu destinul Bucureștiului: Vasile Aftenie (1899-1950) care a fost protopop de București și episcop-vicar pentru București și Vechiul Regat, și Tit Liviu Chinezu (1904-1955), protopop de București, consacrat episcop în clandestinitate, în 1949, în lagărul organizat la mănăstirea ortodoxă Căldărușani, unde era întemnițat alături de ceilalți ierarhi greco-catolici care nu au acceptat compromisul trădării credinței.
Au fost expuse în premieră obiecte personale ale celor doi episcopi, documente, fotografii inedite, gravuri.