Un orășel la poalele munților adăpostește o biserică cu hramul Sfântul Anton de Padova – monument unicat și o comunitate catolică adunată în rugăciune într-o parohie în care toată lumea cunoaşte pe toată lumea, într-o atmosferă de împărtăşire şi unitate la picioarele Sfintei Fecioare Maria, Maica Milostivirii.
„Împărtăşirea sfinţilor este o formă de solidaritate între cer şi pământ.”
Papa Francisc
Cea mai puternică şi autentică devoţiune la Sfânta Fecioară, Maica Milostivirii, este aceea de a ajuta nemijlocit sufletele care au nevoie: de pâine, de Dumnezeu, de prietenie, de primire. Săracii, bătrânii, bolnavii, cei singuri, adică toţi cei aflaţi în centrul misiunii Bisericii universale, sunt şi la Câmpina sens al trăirii evangheliei prin fapte, mai mult decât prin cuvinte. Iar iubirea lor e o formă de împărtăşire a sfinţilor pusă sub patronatul Sfântului Anton de Padova, al cărui hram îl poartă şi biserica în care voia lui Dumnezeu este căutată în nevoile aproapelui.
Nu doar sufletele sunt frumoase în această comunitate, ci și clădirea bisericii. La începutul secolului al XX-lea, Arhiepiscopul Raymond Netzhammer scria că biserica figurează ca „al doilea monument arhitectonic din România”. În 30 aprilie 1973, Comisia de Stat a Monumentelor Istorice declara biserica drept „monument unicat ca originalitate și frumusețe”.