Primit cu entuziasm în România în 1999, Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea a poposit și la Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif din București. Acolo a celebrat o Sfântă Liturghie greco-catolică și s-a întâlnit cu preoți, ierarhi și credincioși de ambele rituri din București.
Prin suflul de speranță adus unei țări ce abia se elibera de comunism, vizita Papei venit din Polonia a rămas întipărită în memoria românilor de toate confesiunile. După aproape șase ani de la vizita la București, Papa a părăsit această lume la data de 2 aprilie 2005. În 2011, Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat, iar în 2014 a fost canonizat, intrând astfel în rândul Sfinților.
Primul Papă venit în România
După 12 ani, în mai 2011, Ioan Paul al II-lea a revenit în mijlocul bucureștenilor, în mod spiritual, printr-o relicvă specială: o fiolă care conține o picătură din sângele său. Cardinalul Stanisław Dziwisz, care a fost secretarul Papei Ioan Paul al II-lea pe toata durata pontificatului acestuia, i-a dăruit Arhiepiscopului Mitropolit Ioan Robu această relicvă. Fiola provine dintr-o probă de sânge recoltată în vederea analizelor de Policlinica Gemelli din Roma. Cum Papa a trecut la Domnul înainte de efectuarea testelor, secretarul său a păstrat această probă și a împărțit-o în mai multe fiole, pe care le-a dăruit ulterior câtorva biserici din lume.
De ce sângele Papei este o relicvă
Relicvele sau moaștele reprezintă tot ce rămâne după moartea unui creștin care a murit în faimă de sfințenie: trupul, instrumentele cu care eventual a fost martirizat, lucrurile ce i-au aparținut etc., care au devenit obiect de venerație din partea credincioșilor. Motivul venerării relicvelor este de a proclama faptele minunate ale lui Cristos în slujitorii săi și de a oferi credincioșilor exemple vrednice de urmat.
Autenticitatea relicvei
Certificatul de autentificare a relicvei, semnat de Cardinalul Dziwisz, menționează: „Tuturor și fiecăruia dintre aceia care vor citi acest document, dăm mărturie și certificăm că, spre mai marea slavă lui Dumnezeu și spre cinstirea sfinților săi, am luat cu grijă aceste picături din sângele Fericitului Papă Ioan Paul al II-lea și le-am așezat în cutiuța de argint rotundă, aurită, bine închisă, legată cu un șnur de mătase de culoare roșie, întărită cu sigiliul Postulaturii și am dat-o, cu facultatea de a fi păstrată și expusă venerării publice a credincioșilor, conform prevederilor Codului de Drept Canonic. Ca mărturie, am dat acest document, semnat și trimis de noi, întărit fiind cu sigiliul Postulaturii”.
Unde poți vedea relicva
Relicva este expusă pentru venerarea credincioșilor în Catedrala Sfântul Iosif, la altarul secundar din partea dreaptă a catedralei, sub icoana Sfântului Papă. În calendarul catolic, sărbătoarea lui Ioan Paul al II-lea este fixată pe 22 octombrie, data alegerii sale ca Papă. Pentru a marca această sărbătoare, începând cu octombrie 2011, relicva lui Ioan Paul al II-lea este purtată anual în procesiune: un act public de credință prin care credincioșii și preoții merg împreună, purtând relicva Sfântului și icoana lui, recitând rugăciuni și cântând imnuri.
Statuia unui Papă zâmbitor
Procesiunea în cinstea lui Ioan Paul al II-lea începe în fiecare an din Piața Constantin Stahi, locul unde poate fi admirat bustul din bronz al Sfântului, și merge pe străzile bucureștene până la Catedrala Sfântul Iosif. Statuia Papei polonez este semnată de sculptorul sloven Mirsad Begić și a devenit deja un reper în peisajul bucureștean. Pe soclu sunt inscripționate data vizitei lui în România și rugăciunea lui Isus din Evanghelia după Ioan: „Ca toți să fie una”, în limba latină: „Ut unum sint” (Ioan 17, 21).
„Ca toți să fie una”
Astfel a fost imortalizat memorabilul strigăt colectiv „Unitate, unitate!”, care a venit spontan din rândul românilor veniți să asiste la Sfânta Liturghie celebrată în rit romano-catolic de Papa Ioan Paul al II-lea, în Piața Izvor, în mai 1999. Un cerc s-a închis: Papa venit dintr-o țară ex-comunistă, cu o imensă simpatie față de poporul român, ieșit și el de foarte scurt timp din vicisitudinile totalitarismului, a poposit pentru totdeauna în mijlocul bucureștenilor, prin relicva sa. Și poate nu întâmplător, relicva este o picătură de sânge; sângele vărsat de martirii uciși de comunism, în numele cărora Papa a vorbit, a scăldat atât pământul românesc, cât și pe cel polonez.
- Procesiune cu relicva Sfântului Ioan Paul al II-lea
- Sfântul Ioan Paul al II-lea | relicvă și bust