Drama cărților salvate de furia comunistă
La doi pași de Piața Romană, Centrul Sfinții Petru și Andrei le propune bucureștenilor conferințe cu acces gratuit, susținute de intelectuali de marcă, pe tema istoriei și spiritualității bizantine și nu numai.
Biblioteca Centrului pune gratuit la dispoziția publicului larg peste 20 000 de volume, pentru studiu, cercetare academică și aprofundare a istoriei și teologiei orientale. Puțini locuitori ai Capitalei cunosc însă istoria tumultuoasă a Centrului gestionat de congregația catolică a părinților augustinieni asumpționiști.
O inițiativă dorită de Nicolae Iorga
Congregația părinților augustinienilor asumpționiști a fost înființată în 1845, la Nîmes, în Franța, și a fost prezentă în România încă din timpul Primului Război Mondial. În 1938, răspunzând invitației istoricului Nicolae Iorga, asumpționiștii deschid la București Institutul Francez de Studii Bizantine. Acesta va găzdui evenimente culturale marcante pentru elita intelectuală a vremii, precum conferințele susținute de Nicolae Iorga, Mircea Vulcănescu, Mircea Eliade, Monseniorul Vladimir Ghika.
Bibliotecă unică în perioada interbelică
Institutul deținea o inestimabilă bibliotecă bizantină ce însuma 25 000 de volume. Din fondul acesteia, remarcabile erau manuscrisele culese de la Muntele Athos, documentele medievale valoroase, lucrările rare legate de dezbaterile conciliilor unioniste de la Ferrara-Florența, colecția unică de sigilii bizantine. Trei călugări francezi de un înalt nivel academic, bizantinologi de renume – Vitalien Laurent (care era și directorul Institutului), Jean Darouzes, Raymond Jannin – desfășurau o prolifică activitate de cercetare științifică.
Drama cărților salvate printr-o gaură din gard
Odată cu instaurarea comunismului, în 1947, cei trei preoți-călugări au fost expulzați pe rând. Ultimul a reușit să salveze biblioteca, prin providențiala vecinătate a Institutului cu Ambasada Franței, trecând, într-o noapte, toate cărțile prin gardul dintre cele două instituții.
Din Ambasadă, volumele au fost expediate în Franța, cu valiza diplomatică. Astăzi, fondul salvat de furia regimului comunist se odihnește pe rafturile Bibliotecii de Studii Bizantine a Institutului Catolic din Paris.
Un nou început
Clădirea confiscată de comuniști a fost retrocedată asumpționiștilor în 2005, iar în 2010 comunitatea a început reconstituirea bibliotecii. Aproximativ 10 000 de volume din fondul actual provin din filiala de la Atena a Institutului Francez de Studii Bizantine, închisă în 2000. De asemenea, în jur de 2 000 de volume extrem de prețioase au fost donate bibliotecii de către bizantinologii asumpționiști de la Roma, iar alte circa 3 000 de volume sunt primite de la Institutul de Studii Orientale din Nimegue (Olanda), înființat tot de părinții asumpționiști.
Cum poți să mergi la bibliotecă și la conferințe
Vezi aici ce cărți sunt disponibile în catalogul online al bibliotecii.
Dacă dorești să asiști la conferințe, poți consulta aici programul. Nu este necesară înscrierea în prealabil, iar participarea este gratuită.
Centrul Sfinții Petru și Andrei
Intr. Christian Tell nr. 18B, sector 1